Зимові історії, спостереження і мрії…

21 грудня – День зимового сонцестояння. Це день з найменшою кількістю світлих годин, а ніч є найдовшою за весь рік.  Та вже від 22 грудня світловий день починає подовжуватися, а ніч ставатиме коротшою. День зимового сонцестояння є символом початку нового життя, відродження, повороту до нового. Не небі добре спостерігався Місяць. 21 грудня – Місяць (Ф= 0,70+) у висхідному вузлі своєї орбіти.

Moon. 21.12.2023. 15:04

21 грудня 2023-го  у Чернівцях презентували дві художні виставки. «Різдвяні мрії» – у Чернівецькому обласному художньому музеї та   «Новорічна-Різдвяна» – у Центрі культури «Вернісаж». Представлено творчі роботи в техніці живопису, графіки та декоративно-ужиткового мистецтва. Тематика робіт не обмежується лише новорічними мотивами. 

Чернівецький обласний художній музей

Новорічне вітання від  заслуженої артистки України Олени Урсуляк.

Перш ніж прямувати у Центрі культури «Вернісаж», повернемося до Місяця. Місяць побуває у сузір’ї Кита, знову перейшовши у сузір’я Риб при фазі 0,61+.

Moon. 21.12.2023. 16:33

Центр культури «Вернісаж»

На відкриття виставки завітали колядники. Нова радість стала, яка не бувала, над вертепом звізда ясна світлом засіяла...

 Даруй господарю, даруй господині, даруй літа щасливії нашій славній Україні…

Ще раз зазначу, що день зимового сонцестояння є символом початку нового життя, відродження, повороту до нового.  Віра у дива, різдвяне тепло, щирість, виражені у мистецьких роботах художників. Дякуємо нашим захисникам за можливість жити і працювати. Нехай новий рік принесе нам всім мир і перемогу. Дякуємо художникам і організаторам за чудові виставки, дякуємо митцям за  непохитну віру в перемогу і мирне майбутнє. 

Далі можна не читати. Це буде цікаво тим, хто любить зоряне небо.  

І 22 грудня можна було спостерігати за Місяцем. Небо було безхмарним.

Moon. 22.12.2023. 16:36
  • 22 грудня – максимум дії метеорного потоку Урсіди (ZHR = 10) із сузір’я Малої Ведмедиці,
  • 22 грудня – зимове сонцестояння,
  • 22 грудня – Місяць (Ф= 0,79+) проходить на північ від Юпітера,
  • 22 грудня – Меркурій у нижньому з’єднанні із Сонцем
22 грудня поблизу Юпітера пройде Місяць. Кутовий діаметр самої Великий планети Сонячної системи зменшується від 48″ до 44″ при блиску близько -2,6m. Диск планети помітний навіть у бінокль, а в невеликий телескоп на поверхні Юпітера видно смуги та інші деталі. На світлині справа від Місяця видно Юпітер
Moon. 22.12.2023. 16:44

Пригадаємо Миколу Гоголя. Ніч проти Різдва. Минувся останній день перед Різдвом. Прийшла зимова ясна ніч. Зазорилося. Місяць пишно виплив на небо посвітити добрим людям та всьому мирові, щоб весело було всім колядувати та Христа прославляти.

Тим часом чорт закрадався потихеньку до місяця і вже простяг був руку схопити його; але враз смикнув її назад, мов опечений, поссав пальці, подригав ногою і забіг з другого боку та знову ж таки відскочив і відхопив руку. Але ж, хоч і як йому не таланило, хитрий чорт не покинув своїх витівок. Прискочивши, раптом схопив він місяця вобіруч, гірко кривлячись та дмухаючи перекидав його з руки в руку, мов той дядько, що добув голими руками жарину для своєї люльки; аж тоді сховав похапцем до кишені та й побіг собі далі, мов і не він.

Штучний інтелект змоделював, що Місяць на Різдво буде на місці…

Модель штучного інтелекту.

Далі буде…

©Тетяна Спориніна,
фото автора

Залишити коментар

Design a site like this with WordPress.com
Для початку